Maksuton webinaari onnistuneesta vaikuttajamarkkinoinnista torstaina 26.9. klo 9.00-9.45. Ilmoittaudu mukaan nyt!

Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

Vaikuttajamarkkinointi on sisältömarkkinoinnin muoto, jossa sisällöntuottajana ja samalla mediana toimii vaikuttaja. Vaikuttaja voi olla tunnettu myös muualla kuin sosiaalisessa mediassa, silti usein vaikuttajamarkkinointi on myös sosiaalisen median sisältöä vaikuttajan omissa, ja usein myös yrityksen kanavissa. Kliseisesti sanottuna voisi sanoa, että vaikuttajamarkkinointi on nykyajan puskaradio – tutulta ja tunnetulta ihmiseltä saatu suositus tai arvostelu vaikuttaa kuluttajan mielipiteeseen huomattavasti enemmän kuin yrityksen oma markkinointi.

Vaikuttajamarkkinointi on sisältömarkkinoinnin muoto, jossa sisällöntuottajana ja samalla mediana toimii vaikuttaja.

Ketkä ovat vaikuttajia?  

Vaikuttajat ovat bloggareita, tubettajia, somevaikuttajia (Instagram, TikTok), e-urheilijoita ja striimaajia, artisteja, urheilijoita tai vaikkapa mediapersoonia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kuka vaan voi olla vaikuttaja – tärkeintä on, että henkilön persoonalla ja mielipiteillä on merkitystä tietylle kohderyhmälle. Jos puhutaan esimerkiksi mediapersoonista (tutummin sanottuna julkkiksista), tämä kohderyhmä voi olla hyvinkin laaja. Suuri kohdeyleisö ei kuitenkaan varsinaisesti tee vaikuttajasta toista parempaa – joissain tapauksissa tarkan niche-kohdeyleisön tavoittava vaikuttaja on todella arvokas brändille ja tuo hyviä tuloksia vaikuttajamarkkinoinnin keinoin. Tällaisia, pienemmän yleisön tavoittavia, vaikuttajia kutsutaan termistössä mikrovaikuttajiksi. Jos sinua kiinnostaa lukea enemmän mikrovaikuttajista, kannattaa tutustua meidän aiemmin kirjoittamaan artikkeliin.

Selventääkseni muutamia esimerkkejä vaikuttajista:


Suuren kohdeyleisön tavoittavat vaikuttajat/mediapersoonat:

Suurehkon kohdeyleisön tavoittavat bloggaajat, tubettajat ja somevaikuttajat:

Tiiviin kohdeyleisön tavoittava mikrovaikuttaja:

Suuri kohdeyleisö ei kuitenkaan varsinaisesti tee vaikuttajasta toista parempaa – joissain tapauksissa tarkan niche-kohdeyleisön tavoittava vaikuttaja on todella arvokas brändille ja tuo hyviä tuloksia vaikuttajamarkkinoinnin keinoin.

Miten löytää vaikuttajia ja ketkä sopivat brändilleni?  

Vaikuttajan löytämisen helpottamiseksi on olemassa erilaisia työkaluja ja alustoja – käytit näitä tai et – ennen vaikuttajien valintaa tulisi pohtia sitä, millaiset tavoitteet vaikuttajamarkkinointikampanjalle halutaan asettaa, ketä toimenpiteillä halutaan tavoittaa ja millaista sisältöä (sekä missä muodossa) halutaan tuottaa. Kun nämä asiat ovat selvillä, kannattaa lähteä tekemään listausta mielestäsi teidän brändillenne soveltuvista vaikuttajista. Jos mahdollista, niin sparraa vaikuttajavalintaa kollegoidesi tai vaikuttajamarkkinointitoimiston kanssa.

Kun alustava listaus sopivista vaikuttajista on valmiina, tulisi vaikuttajilta kysyä kiinnostusta yhteistyöhön brändinne kanssa. Samassa viestissä kannattaa kysyä myös mahdollisimman tarkat tilastot vaikuttajan seuraajista. Tilastojen avulla sinun ei tarvitse arvailla, tavoitatteko haluamanne kohderyhmän vaikuttajan kautta, vaan vaikuttajalta saatu data ohjaa päätöstä. Kun ollaan lähellä vaikuttajien valintaa, tulisi tutkia mahdollisimman tarkkaan myös vaikuttajan tuottamaa sisältöä peilattuna yrityksenne brändiin ja arvoihin: sovitteko yhteen? Viimeisenä muttei vähäisimpänä, luonnollisesti myös käytettävissä oleva markkinointibudjetti ohjaa jo omalta osaltaan vaikuttajien valintaa.


Jos haluat lukea tarkemmin vaikuttajien valinnasta niin kannattaa tsekata:

Miksi vaikuttajamarkkinointia kannattaa tehdä?

Hyvin toteutettuna vaikuttajamarkkinointi on erittäin kustannustehokas tapa kasvattaa bränditunnettuutta ja ohjata potentiaalisia asiakkaita tutustumaan yrityksen tuotteeseen tai palveluun luonnollisen suosittelun avulla. Verrattuna muihin digitaalisen markkinoinnin muotoihin, vaikuttajamarkkinointia on myös verrattain hyvin yksinkertaista kohdentaa vaikuttajilta ja eri alustoista saatavilla olevan, suhteellisen tarkan datan avulla.

Lisäksi vaikuttajamarkkinointia tekemällä yritys voi samalla kerralla ulkoistaa sisällöntuotantoa loppukäyttäjälle sekä sisältömarkkinoinnin ammattilaiselle. Vaikuttajamarkkinointia tehtäessä yrityksen tärkein tehtävä (joka liian usein unohtuu) olisikin myös itse käyttää vaikuttajan tuottamaa sisältöä hyödyksi omassa markkinointiviestinnässä. Jos vielä etsit syitä vaikuttajamarkkinoinnin tekemiseen, kannattaa lukea aiemmin kirjoittamani artikkeli aiheesta.


Tilastojen valossa*:

  • 49 % kuluttajista luottaa enemmän vaikuttajan kuin brändin suositukseen
  • 48 % kokee vaikuttajamarkkinoinnin aidommaksi kuin muut markkinoinnin keinot
  • 60 % kuluttajista on ostanut jotain vaikuttajan suosittelun perusteella
  • 53 % mainostajista tekee myyntiä vaikuttajien kautta
  • Ei pelkästään nuorille – keskimäärin 62 % 45–74-vuotiaista käyttää sosiaalista mediaa (45-54-vuotiaista vastaava luku jopa 77 %)

*Lähde: Kantar / Mediamainonnan määrä, 2021

Vaikuttajamarkkinointia tehtäessä yrityksen tärkein tehtävä (joka liian usein unohtuu) olisikin myös itse käyttää vaikuttajan tuottamaa sisältöä hyödyksi omassa markkinointiviestinnässä.

Kaupallisten yhteistöiden merkitseminen

Jos jostain vaikuttajamarkkinointia on vuosien saatossa kritisoitu, on mainonnan tunnistettavuudessa. Kaikkien onneksi Mainonnan eettinen neuvosto on kirjannut tähän selkeät pelisäännöt, joiden mukaan toimiminen on lähtökohtaisesti erittäin yksinkertaista, ja niitä noudattamalla sekä yritys, vaikuttajamarkkinointitoimisto että vaikuttaja voivat varmistua toimivansa kaikkien sääntöjen mukaisesti.

Loppupeleissä vaikuttajamarkkinoinnin merkintä on hyvin yksinkertaista. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jokaisen julkaisun (Instagram, TikTok, YouTube, Twitch) alussa tulisi mahdollisimman selkeästi kertoa kyseisen julkaisun olevan mainos, mainostettavan yrityksen kanssa. Eli esimerkiksi ”Mainos Yritys X” tai ”Kaupallinen yhteistyö Yritys X kanssa”. Instagram Story -osiossa jokainen tarina tulisi merkitä mainokseksi, jonka lisäksi nämä mainosmerkinnät tulee visuaalisesti merkitä mahdollisimman selkeästi (eli ei esimerkiksi valkoista, pientä tekstiä vaalealle pohjalle). Lue täältä meidän aiemmin kirjoittama artikkeli mainosmerkinnöistä. Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on kirjoittanut kaiken kattavan, erittäin yksinkertaisen artikkelin vaikuttajamarkkinoinnin mainosmerkinnöistä.

Kuinka paljon vaikuttajamarkkinointi maksaa?

Kuten aiemmin jo tässä artikkelissa sanoin, hyvin toteutettuna vaikuttajamarkkinointi on erittäin kustannustehokas tapa tavoittaa tuotteelle tai palvelulle potentiaalisia uusia asiakkaita ja/tai käyttäjiä. Vaikuttajamarkkinoinnin hintaan vaikuttaa monet seikat. Luonnollisesti valittujen vaikuttajien seuraajamäärä ohjaa hinnoittelua joiltain osin, vaikka pelkän seuraajamäärän takana ei piilekään koko totuus. Toteutettavan yhteistyön laajuus sekä sisältömuoto (kuva + teksti, video + teksti tai esimerkiksi kuva + blogiartikkeli + teksti) vaikuttavat yhteistyön hintaan. Vaikuttajia valitessa tulee ottaa huomioon myös se, että vaikuttajan muu presenssi, ja sitä kautta saavutettava brändin uskottavuus, vaikuttaa myös hinnoitteluun. Tarkoitan siis sitä, että on täysin eri asia tehdä yhteistyötä mediapersoonan (näyttelijä, juontaja, artisti, jne.) kuin puhtaan somevaikuttajan kanssa.

Lue tarkemmin vaikuttajamarkkinoinnin hinnoittelusta aiemmasta artikkelistamme. Sieltä muuten löytyy myös esimerkkejä vaikuttajamarkkinoinnin hinnoista!

Millaisia tuloksia vaikuttajamarkkinoinnista voi olettaa?

Markkinointi on aina riski, mutta aika usein se riski myös kannattaa. Parhaat tulokset vaikuttajamarkkinoinnista saadaan, kun tavoitteet ja mittarit ovat selvillä heti alusta alkaen. Liian usein tuntuukin, että vaikuttajamarkkinointia lähdetään tekemään, koska ollaan kuultu sen olevan tehokasta – liiemmin omaan toimintaan asiaa peilaamatta.

Me vaikuttajamarkkinointitoimisto Noordilla olemme saaneet parhaita tuloksia asiakkaille bränditunnettuuden kasvattamiseen, liidien (eli yhteystietojen) keräämiseen ja palveluun tai alustaan rekisteröityneiden käyttäjien kasvattamiseen keskittyvissä kampanjoissa. Tuloksellisuutta haluttaessa erityisen tärkeää olisi ainakin se, että seurantaa tehdään muillakin tavoin kuin vaikuttajan julkaisuja ja niiden dataa tarkastelemalla. Itse markkinoijana en varsinaisesti näe tilannetta, milloin julkaisusta ei kannattaisi kehottaa tutustumaan palveluun tai tuotteeseen verkkosivuille tai mobiilisovellukseen. Näissä tapauksissa vaikuttajamarkkinoinnin tehoja voidaan seurata myös Google Analyticsin ja muiden verkkosivujen seurantaan vihkiytyneiden työkalujen avulla. UTM-tägitetyillä linkeillä taas voidaan seurata kunkin vaikuttajan tuottamia tuloksia samallakin laskeutumissivulla.

Mikäli vaikuttajamarkkinointi on teidän yrityksessä ajankohtainen asia, ja kaipaisit sparrausapua niin varaa maksuton etäpalaveriaika mun kalenterista, soita numeroon 040 860 4330 tai laita sähköpostia mikko@noord.fi.

Kannattaa tutustua myös näihin artikkeleihin:

Tilaa vaikuttajamarkkinoinnin uutiset

Jos yllä oleva blogiartikkeli oli mielestäsi hyvä, niin kannattaa ehdottomasti laittaa meidän uutiset tilaukseen! Ei spämmiä, vaan pelkkää asiaa.

Lähettämällä tämän lomakkeen, luovutat meille henkilötietojasi, joita säilytämme ja käsittelemme tietosuojaselosteen mukaisesti.